Frågor och svar om örter

Hur tillagar jag örterna?

Grundmässigt tillagas alla örter enligt samma metod:

  1. Lägg örterna i blöt i 60 minuter. Mängden vatten påverkas av mängden örter receptet innehåller och vilka örter (vissa örter suger upp mer vatten) det innehåller. Om det inte står någon vattenmängd på påsen, häll på vatten så att örterna täcks helt och att vattnet når några cm över örterna. Vissa örter skall inte läggas i blöt innan (se nedan).
  2. Örterna skall småkokas/sjuda i 40 minuter. Det är viktigt att man inte kokar örterna för kraftigt då de aktiva substanserna då kan förstöras. Det är också viktigt att behålla locket på vid kokningen.
  3. När örterna kokats i 40 minuter, skall örterna silas bort och vätskan behållas. Det är en god ide att låta vätskan svalna lite innan du häller upp dem i den behållare där du tänker bevara dem. Att använda tex en 1,5 liters coca cola flaska eller en glasburk, gör det lätt att uppskatta mängden vätska, som alltid (om du inte fått andra instruktioner) skall vara 14 dl. Detta då du helst skall dricka 1 dl på morgon/förmiddag och 1 dl på eftermiddag/kväll, i 7 dagar (2dl x 7 dagar = 14 dl). Får du mer eller mindre än 14 dl efter du kokat klart örterna, se frågorn nedan.

Vad gör jag med påsen det står 10 min på?

Örterna i denna påse skall läggas till det övriga örtkoket då 10 min återstår av kokandet, dvs då de andra örterna redan kokat i 30 min. Anledningen till att dessa örter bara skall koka i 10 min är att de innehåller vissa ämnen som förstörs av en för lång kokning. Kom i håg att dessa örter inte skall ligga i blöt innan. Se också till att då du lägger till dessa örter, får ner dem ordentligt i vattnet. Lägg sedan snabbt tillbaka locket så att inga viktiga ämnen försvinner ut med ångan.

Vad gör jag med påsen det står 0 min på?

Dessa örter skall inte kokas alls, utan då örtmedicinen är färdig kokad och silad, lägger du till innehållet i denna påse. Gör detta medan örtmedicinen fortfarande är varm, rör om några gånger och skaka sedan om behållaren/flaskan.

Vad gör jag med påsen med det vita pulvret i?

Dessa örter skall kokas totalt i 60 minuter. Eftersom de andra örterna bara kokar i 40 min, behöver dessa örter förkokas separat i 20 min. Häll på 3-6 dl vatten och koka upp innehållet i denna påse. Precis som vanligt skall de småkoka med locket på. Se till att rör om med jämna mellanrum då pulvret ofta har en tendens till att fastna på botten. Då de kokat i 20 min, tar du allt pulver samt vatten och häller ner i de övriga örter. Koka nu allt tilsammans enligt de vanliga instruktionerna (se fråga ovan).

Örterna har legat i blöt mer än 60 min, kan jag använda dem ändå?

Det är ingen fara. Blötläggningen behöver inte vara så exakt. Se bara till så att örterna inte sugit upp allt vatten om de legat flera timmar i blöt. I så fall får du hälla på mer vatten. Själv brukar jag efter att örterna stått 40 min i blöt, sätta på värmen då det ofta tar 15-20 min (beror även på spisen) innan örterna börjar koka.

Jag har kokat örtern mer än 40 min, kan jag änvända dem ändå?

Mer tveksamt. Tiden för kokning är mer noga än blötläggningstiden. Beroende på med hur mycket du missat tiden, med 5-10 min brukar det vara ok, men inte med mer än så. Prova att dricka en gång och se vad som händer. Känns något konstigt, sluta dricka örterna och ring Mottagningen.

Jag glömde örterna på bordet över natten, kan jag fortfarande använda dem, eller är de förbrukade?

Om du låtit örterna stå i rumstemperatur 2-3 timmar brukar de klara sig, annars har de troligtvis redan börjat jäsa, särskilt om det är varmt. Örternas effekt förändras då, och ingen vet vilken effekt de fått. Det är därför säkrast att slänga dem och ringa till Mottagningen för att hämta nya.

Hur gör jag då jag får för mycket örtmedicin (mer än 14 dl) då allt är kokat och klart?

Om det är så att du fått mer än 14 dl då du kokat klart örterna skall du behålla all örtmedicin och dela upp mängden på 14 tillfällen, dvs dricka mer än 1 dl per gång så att örtmedicinen är slut inom en vecka.

Hur gör jag då jag får för lite (mindre än 14 dl) då allt är kokat och klart

Innan du slänger örtavkoket, häll på den mängd vatten som saknas (du skall ha 14 dl)på avkoket och låt det sjunka i 5-10 min. Du behöver inte koka upp vattnet igen. Häll sedan på detta vatten till din redan färdiga örtmedicin.

Det smakar verkligen inte gott! Kan jag blanda örtmedicinen med något annat?

Tyvärr inte. Enligt konstens alla regler skall man traditionellt dricka örterna för sig själva. Du kan däremot dricka något annat (apelsinjuice eller liknande) direkt efteråt. Detta blandas i magsäcken med de örter du precis druckit, men gör inget. Anledning till att örterna skall drickas för sig själv är inte helt klart, men alla källor, sedan örtmedicinens begynnelse, är entydiga i denna fråga. Därför ger jag samma råd.

Jag får problem med magen då jag dricker örterna, vad skall jag göra?

Detta kan hända inledningsvis, men bör försvinna inom de två första dagarna. Om det inte gör så, drick örterna direkt efter måltid istället, så att magen inte är tom då du dricker örterna. Detta borde lindra/ta bort problemen. Om inte, sluta dricka örterna och ring Mottagningen!

Det känns inte bra då jag dricker örterna, vad skall jag göra?

Fortsätt dricka örterna, men ta dem efter måltid istället. Ändra inte på dos eller något annat. Om problemen inte försvunnit efter 1 dag, minska dosen till 1/2 dl morgon och 1/2 dl kväll och avvakta ännu 1 dag. Är det fortfarande inte bra då, sluta dricka örterna och ring Mottagningen!

Jag skall på semester/resa, hur gör jag med örterna?

Om vi tillsammans bestämt att du skall fortsätta dricka örterna, är det bästa sättet att bevara örterna genom att frysa dem. Stopp in den mängd örter du skall dricka medan du är borta i frysen natten innan i en plastflaska och på morgonen packar du ner "isbiten". I detta tillstånd klarar örterna ofta 6-8 timmar i rumstemperatur och betydligt längre än så i baggageutrymmet på ett flygplan. När du kommer fram får du stoppa örterna i en frys (tex minibaren på hotellrummet)

Är örterna säkra? Innehåller de några konstiga ämnen?

Jag använder högsta kvalitet på mina örter. Dessa örter måste alla passera de hårda regler som gäller i EU. Utöver detta använder jag en leverantör i Tyskland (SinoPhyto herbs), som inte använder några som helst konserveringsmetoder för sina örter, vilket gör att dessa örter är de bästa på marknaden. Det medför att örterna är lite dyrare, men i vårt tycke värt det.