Seborroisk dermatit

Seborroisk dermatit är en kronisk hudsjukdom som drabbar de delar av kroppen med största koncentrationen av talgkörtlar, så som ansiktet, hårbotten, över sternum, mellan skulderbladen, i armhålor, och insidan av låren.

I kinesisk medicin delar man grundmässigt in Seborroisk dermatit i en infantil och en vuxen fas.

Infantil fas

Börjar ofta någon gång mellan 2-6 veckor. Utslagen som är röda och täckta av feta fjäll drabbar oftast hårbotten först, så kallad "cradle cap"

Utslagen sprider sig sedan ofta till ansiktet, blöjområdet/stjärten, under armarna och resten av kroppen. Till skillnad från de barn som drabbas av atopiskt eksem, påverkar seborroisk dermatit ofta inte barnet särskilt mycket, då utslagen vanligtvis inte kliar, och även om huden kan se hemsk ut, sover barnet bra.

Infantil seborroisk dermatit tenderar till att självläka inom några månader, och oftast behöver man inte behandla detta tillstånd. Om det stör barnet, kan man använda ett avkok på örten Ma Chi Xian som extern tvätt, vilket oftast tar bort alla problem.

Vuxen fas

Ungefär 1-3% drabbas av vuxen seborroisk dermatit (3-5% tidig vuxenålder). Av HIV smittade är ca 40% drabbade. Även de som lider av Parkinson är betydligt oftare drabbade än den vanliga populationen. Till skillnad från barn fasen är vuxen fasen inte självläkande utan kan vara i 20-30 århos vissa patienter.

I kinesisk medicin delas vuxen fasen in i 4 delar, beroende på var utslgen sitter:

 • Hårbotten (White Scale Wind)
  Mjäll är det tidigaste tecknet. Fläckvis håravfall (Alopecia areata) är vanligt på de ställen i hårbotten där utslagen är kraftigast. Håret kommer tillbaka då seborroisk dermatit är borta.
 • Ansiktet (Roving Face Wind)
  Typiskt drabbade områden är mediala sidan av ögonbrynen, området mellan ögonbrynen, och vid sidan om näsan. Det är också vanligt att ögonlocken är påverkade.
 • Torso och extremiteter
  Petaloid, Follikular och Pityriasisform är de vanligaste formerna.
 • Intertriginous orådet
  Utslagen sitter i armhålorna, genitalierna, under brösten hos kvinnor och vid naveln.

Behandlingsmetoden är så gott som uteslutande örtmedicin och externa krämer/salvor/kompressorer.